Kreatív megoldások, vendéglátósoknak

Kreatív megoldások, vendéglátósoknak

5%-os ÁFA a vendéglátásban!

Kik alkalmazhatják? Mik a feltételei és a buktatói?

2018. március 06. - Kreatív Séf

Aki nem foglalkozik vendéglátó egységekkel, nincs napi szinten tisztában az ezzel kapcsolatos hírekkel, hajlamos a 2018-as évi kedvezményes ÁFA kulcsok témája felett is átsiklani.

A 2017-től hatályos új szabályok értelmében az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom esetén a korábbi 27%, és a kedvezményes 18%-os helyett, 2018. január 1-jétől 5%-os áruforgalmi adókulcs alkalmazható.

Az új szabályozással kapcsolatban még most is érezhető bizonytalanság, és félreértésekre adhat okot!

Számos saját tapasztalat is bizonyítja, hogy rengeteg esetben nem a megfelelő áfakulcsot használják az alkalmazottak amikor nyugtát adnak. Az ebben a megdöbbentő, hogy nem feltétlenül adókerülés céljával teszik ezt, hanem egyszerű tájékozatlanságból. A péksüteményre 27%-ot számolnak fel, míg elviteles rendelésnél 18%-ot, vagy rosszabb esetben 5%-ot. 

A pénztárgépek, éttermi szoftverek megfelelő beállítása után elkerülhetetlen, hogy a dolgozókat is megfelelően felkészítsük ezek használataira. Tájékoztassuk őket arról, hogy egy esetleges hiba, figyelmetlenség során a kasszánál kiszolgáló személyt is pénzbírsággal büntethetik!

Ássunk mélyebbre a jogszabályokban.

Amennyiben egy vendéglátó egység nem rendelkezik meleg konyhával (ital, étel nélküli felszolgálása SZJ 55.40.10.), abban az esetben a nyújtott szolgáltatás más SZJ alá fog tartozni és a kedvezményes 5%-os áfa nem vehető igénybe! Hiába a helyben fogyasztás, ha az egység nem rendelkezik meleg konyhával. 

A vendégek nem helyben készített ételekkel történő kiszolgálása csak akkor tartozhat a kedvezményes áfakulcs alá, amennyiben azok hangsúlyozottan kiegészítő jellegűek, és helyben készített ételhez kapcsolódnak. Amennyiben hiányzik a kiegészítő jelleg, nem alkalmazható a kedvezményes áfakulcs.

Mi várható a gyakorlatban?

Vegyünk példának egy várható ellenőrzést.

A NAV munkatársai meglátogatnak egy kávézót, mely ízletes, előre elkészített bageleket is árul. A bagelt nem helyben készítik, a kávézó erős túlzással maximum egy befejező konyhának adhat teret, amely a gyakorlatban egy toastert jelent, amin megmelegítik a szendvicseket.

A kávézó tulajdonosa lelkes vállalkozó, épp most indította el üzletét egy fiatalokat támogató pályázatból. (Erről a lehetőségről még írni fogunk!) A számos jogszabály, a cégalapítástól kezdve, alkalmazás, NÉBIH engedély stb után, józan paraszti ésszel elolvassa, hogy január 1-től a meleg, helyben fogyasztott étel kedvezményes áfakulcsot kap, ráadásul 5%- ot!

Első ránézésre teljesen logikusan úgy gondolja, hogy az ő által árusított, helyben fogyasztott ráadásul felmelegített bagelek is ebbe a kategóriába tartoznak. 

Jön a NAV ellenőr, eszik egy jót, majd felfedi magát, és BUMM. Már az első hibánál is százezrekre büntethet a hatóság.

A gyakorlatban hogy fog ez kinézni? 

Ha van meleg konyha (erre vonatkozó engedély), van meleg étel is, amelyet ha helyben fogyasztanak, és adottak a helyben fogyasztás lehetőségei (székek, asztalok, stb)  van erre vonatkozó áfa is.

Nincs meleg konyha? Akkor nincs meleg étel sem. (Hiába, hogy az általános megítélés szerint mégis abba a kategóriába tartozna a fogyasztott étel)

Az alábbi példa jól szemlélteti, milyen buktatói vannak, ha nem járunk el elég körültekintően a változásokkal kapcsolatban! 

Ennek a kedvezménynek azonban nem csak veszélyei lehetnek, hanem nagyszerű lehetőségei is!

A bruttó bevételednek csupán az 5%- át kell áfa formájában befizetned, amennyiben meleg konyhával rendelkező éttermedben, helyben fogyasztott ételt kínálsz!

Ha befektetni való pénzed van, esetleg saját vendéglátóipari-egység nyitásán gondolkozol, itt az alkalom!

Az 5%-os áfa lehetőségét vétek lenne nem kihasználni, hiszen így sokkal több haszon maradhat nálad. Viszont a hatóságok elvárják, hogy megfelelően alkalmazd ezeket a kedvezményekre jogosító szabályokat, és törekedj a mindenkori betartásukra. 

Mi a helyzet a FOOD TRUCK biznisszel? Büfékocsi kategória alkalmazhat 5%-os áfát?

Hiszen ott nincs helyben fogyasztás, ellenben van lehetőség meleg konyhára.

Következő cikkünkben eláruljuk, hogyan használd ki a kedvezményes áfakulcsot anélkül, hogy bármilyen kockázatot kellene vállalnod alkalmazásuk során!

Ha jobban bele szeretnéd ásni magad a food truck készítés rejtelmeibe, akkor KATTINTS IDE, és szívesen segítünk elindulni, válaszolunk kérdéseidre!

 

(A jogszabályok értelmezésében az alábbi cikkek, portálok forrásként szolgáltak:: http://nav.gov.hu/nav/ado/afa080101, https://ado.hu/rovatok/ado/ettermi-afa)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativsef.blog.hu/api/trackback/id/tr7813719714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása